2013. október 14., hétfő

Nem törődtek a kockázatokkal: mindenüket elveszítették - 2.







Meteorológiai szakemberek kimutatása szerint folyamatosan emelkedik az átlaghőmérséklet, amelyet leginkább a gleccserek visszahúzódása, valamint a tengerszint folyamatos emelkedése bizonyít. Mint mondják, ezek kapcsán nem meglepő, hogy módosulhatnak a mérsékelt övi cirkulációs áramlási rendszerek, eltolódhatnak a ciklonpályák, amelyek a regionális időjárás változását eredményezik, s sok helyen az időjárási szélsőségek szaporodásával jár. 

A hosszú távú előrejelzéseket hallván persze a legtöbben csak legyintenek, pedig a szélsőségek már kézzel foghatók. Ehhez elég, ha felidézünk néhány 2013-as magyarországi eseményt. Az extrém időjárás már márciusban megmutatta magát, amikor hatalmas hóvihar vonult át hazánkon. Mint ismert, több ezer autó és kamion rekedt az utakon, több mint 10 ezer embert kellett kimenteni a hó fogságából, Észak-Magyarországon pedig több tízezer háztartásban nem volt áram. A tél végi hókáosz után pedig a vízzel gyűlt meg a bajunk; június elején az elmúlt másfél évszázad legnagyobb dunai árvize fenyegette a folyó környékén élőket, s ingatlanjaikat. 

Az előrejelzéseket alátámasztó extrémitások tehát magukért beszélnek, s mindinkább a védekezés fontosságára, illetve az öngondoskodás szükségességére figyelmeztetnek. Ráadásul mindezt az is erősíti, hogy külső segítségre egyre kevésbé számíthatunk. Nemrég látott például napvilágot az Európai Bizottság döntése, melynek értelmében Magyarország az árvíz okozta károk helyreállítására nem kap segítséget az Európai Szolidaritási Alapból. A bizottság állásfoglalása szerint a magyar igény ugyanis nem felel meg az uniós segítségnyújtás feltételeinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése